fallback

В Пловдив и Бургас токът по-скъп

Цените на запад остават същите

30.06.2016 | 19:15

Токът ще е по-скъп от утре в Пловдив и Бургас, а по-евтин – във Варна. В столицата тарифата остава без никаква промяна. Това реши  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по време на заседание, на което се одобри окончателно тарифите за електрическата енергия.

Цената на тока средно се увеличава с 0,04%, обобщи шефът на КЕВР Иван Иванов. "Това е поскъпване от 4 стотинки на всеки 100 лева сметка за ток", обясни той. КЕВР предвиждаше първоначално намаление на средната за страната тарифа с 0,02 на сто.

С изключение на тарифите за Западна България (ЧЕЗ), които КЕ  ВР смяташе да остави без промяна още преди месец, окончателните цени за Югоизточна България (ЕВН) и Североизточна България (Енерго Про) са променени  в сравнение с първите планове на регулатора. 

Потребителите на Енерго Про вместо намаление от 0,91%, сега получават 0,88%. За тези на ЕВН пък процентът на увеличение е завишен от първоначалните 0,65% на 0,88 на сто.

Началникът на КЕВР каза, че се е стигнало до промени, след като институциите са предоставили в комисията данни за т.нар. Z фактор. Той показва разликата между прогнозните приходи, на база на които КЕВР е определила цените и реално постигнатите след това.

fallback
Още от България
fallback