След по-малко от месец метрото ще стига до "Хладилника"

С новата станция още 20 000 души на ден ще могат да ползват метрото

30.06.2016 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
След по-малко от месец метрото ще стига до

След по-малко от месец метрото ще стига до квартал "Хладилника". Това стана ясно по време на инспекцията на новата метростанция "Витоша", която направиха днес кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и шефът на общинска фирма "Метрополитен" Стоян Братоев, цитирано от в. "24 часа".

"Станцията и трасето от 1,3 км вече са готови. Остават довършителни работи. До 10 дни ще започне движението на тестови влакове без пътници и станцията ще бъде пусната преди 31 юли. Все още не мога да посоча конкретна дата, но всеки ден по-рано е важен за хората, които живеят тук заради затрудненията с придвижването", коментира столичният кмет.

По този начин метро мрежата на София ще стане 45 км с 35 станции, а със новата още 20 000 души на ден ще могат да ползват метрото.

Йорданка Фандъкова и Ивайло Московски припомниха, че предишното правителство е отказало да подкрепи проекта и да осигури нужното съфинансиране и през лятото на 2014 г. общината започна да строи сама новия участък. След идването на власт на кабинета "Борисов 2" проблемът беше решен и цялото финансиране от 43 млн. лева беше осигурено по оперативна програма "Транспорт".