Решението за председателство на ЕС се отлага за септември

Британците чак сега си дават сметка какво са направили, заяви Бойко Борисов

29.06.2016 | 17:04 Редактор: Луиза Божинова
Решението за председателство на ЕС се отлага за септември

Решението за председателство на Европейския съюз (ЕС) се отлага за септември, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. "Ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид, и към избора на великобританците. Това, което се постигна като някакво решение и разбиране. Не е така лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за 5-тата икономика в света", подчерта Борисов.

"Затова с доста разбиране и толерантност се отложиха нещата за септември, когато евентуално те ще имат избори и нов премиер. Това каква и кой ще бъде и каква ще му е политиката – доста във времето се отдалечава този процес, но дотогава ще си оберат ягодите, аспержите, ще си вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация – то не е само лошо да си в ЕС, има и много хубави неща”, допълни премиерът.

В отговор на въпрос за председателството на Великобритания премиерът заяви, че през юли ще има извънреден съвет и тогава ще се говори за председателството. "Аз съм изказал своето мнение, че трябва да се изтегли напред и съответно България 6 месеца по-рано да приеме председателството”, посочи той.

"Нито съм упълномощен, нито мога да говоря от името на другите лидери. Както и предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили", коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

"Чак сега, те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз", допълни Борисов.

"Моите тревоги сега са, че пак предизборната им кампания ще мине пак под знака на кой ще е по-лош или ще намери повече кусури на ЕС. Това са моите страхове", добави министър-председателят.

Премиерът коментира и отношенията между Русия и Турция и ги определи като "такива, че никога не можеш да знаеш в каква посока ще тръгнат."

"Ние винаги сме твърдяли, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила", каза още Борисов по отношение на решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ "Белене”. "Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компенсаторните станции”.

"Томислав Дончев беше на още една среща с екипа на Юнкер да му обясни, че това би бил тежък политически удар върху България и недопустимо за нас каквито и пари да ни санкционират”, каза премиерът.

"Искам Европейската комисия и Европейският съвет като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат така солидарни с нас – дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи "Южен поток", дали Гърция и Турция, бидейки в "Турски поток", ще получат същите санкции като България, за да не се обиколи Украйна, а не само да ни тикат за превъоръжаване и за флотилия“, заяви Борисов.

Той добави, че не може проекти да се спират в името на общите интереси, а плащането да е само за сметка на България.

На 1 и 2 юли външният министър Даниел Митов ще има срещи с руския си колега Сергей Лавров и с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу и ще обсъжда с тях също енергийните проекти свързани с България.