fallback

Цацаров: Проверката на европрокурорите да не остава тайна!

Резултатите да са публични, иначе всичко се обезсмисля, настоя главният прокурор

29.06.2016 | 16:10 Автор: Тодор Петров

Главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Екатерина Захариева искат резултатите от проверката, която прокурори от четири европейски държави извършват в момента в българското държавно обвинение, да отпадне.

"Искаме всичко, което е констатирано, да бъде публикувано, а не да остане някаква техническа тайна", каза Цацаров преди заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Проверката се извършва въз основа на споразумение, подписано между Службата за техническа помощ, която е орган на Европейската комисия и осигурява логистично мисията на европрокурорите у нас, и правосъдното министерство и прокуратурата. В него има клауза за конфиденциалност - както за междинните доклади на евроекспертите, така и за окончателния, който се очаква през декември.

"Тази клауза не ни дава право на каквито и да са изявления. Ние искаме тя да отпадне, защото самият характер на споразумението не може да е таен. Не може да е тайна и това дали мненията на експертите, които ще бъдат публикувани, в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на Европейската комисия или са само експертни мнения. Не може да е тайна и механизма, по който те получават мнения и интервютата, които провеждат", мотивира се Цацаров, цитиран от "24 часа".

"Ще дойде момент, в който докладите на евроекспертите трябва да са публични, защото в противен случай мисията се обезсмисля и натоварва, както нея, така и всичко друго, с едни нереализируеми очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито има за какво да се прави“, коментира още главният прокурор.

fallback
Още от България
fallback