fallback

Исландия причини прежевременен Brexit на Англия

Един исландец у нас съпреживява успехите на сънародниците си

28.06.2016 | 19:00 Автор: Ирина Георгиева

Чудото на Исландия на Евро 2016 продължава. Викингите причиниха преждевременен Brexit на Англия и продължават победния си ход в шампионата. Сблъсъкът между Исландия и Англия в Ница нажежи трибуните с 3 гола само за 18 минути. След реализираната от Уейн Рууни дузпа северняците се хвърлиха в атака и като на шега обърнаха резултата в своя полза под смразяващия рев на феновете си.

От снощи насам социалните мрежи не спират да бълват подигравателни коментари след отпадането на островитяните на осминафиналите. А в 330-хилядна Исландия всичко е футбол. 

Дади Ейнарсон живее от повече от осем години в България. Преподава исландски и английски. Още не може да повярва, че сънародниците му, които никога не са се класирали на европейско първенство, са най-голямата сензация на тазгодишния турнир. 

"Всичко това е резултат от усилен труд в продължение на много време. Преди 20 години се радвахме да загубим с 1 гол от отбори като Англия и Германия. Но през годините израснахме. Не знам дали ще стигнем до края, но съм оптимист, че отборът ни ще се справи, шанс винаги има. Всички с Исландия са някъде между вълнението и отказът да повярват, че това наистина се случва", разказва Ейнарсон.

Най-трудното предстои - високите руси мъже, доскоро наричани футболните джуджета на Европа и водени от треньор, който по професия е зъболекар, ще се изправят срещу домакина Франция на четвъртфиналите. Ако победят, мечтата на една малка нация ще се превърне в реалност.

"Всички ще полудеят. Дори повече от сега. Французите, разбира се, ще са разочаровани. Но според мен те, много по-добре от англичаните знаят, че не бива да ни подценяват. Исландия е тим с велик дух, отбор с кураж, който играе за емоцията и за гордостта на страната", казва Дади Ейнарсон.

Според него да си исландски национал в момента е сравнимо с това да си на 16, да се промъкнеш в бар и изведнъж барманът да те попита: "Какво да бъде?"

Футболистите и треньорите на Исландия ще получат най-високото държавно отличие "Орден на сокола". Дали след трите лъва, ще унижат и петлите, времето ще покаже. Феновете на тима са готови за битка.

 

fallback
Още от България
fallback