Прокуратурата: Граничарят Вълкан от Средец е невинен!

Държавното обвинение прекрати наказателното производство за смъртта на афганистанеца

28.06.2016 | 12:22 Редактор:
Прокуратурата: Граничарят Вълкан от Средец е невинен!
Прокуратурата: Граничарят Вълкан от Средец е невинен!

Окръжната прокуратура в Бургас прекрати наказателното производство срещу граничаря Вълкан Хамбарлиев, образувано във връзка с инцидента, при който бе прострелян афганистански гражданин.

Инцидентът стана в нощта на 13 срещу 14 октомври миналата година на около четири километра от местността „Каиш баир“, в близост до с. Драчево на бургаската община Средец.

Полицаят Вълкан Хамбарлиев и няколко негови колеги открили под мост в граничната зона 13 чужденци, които с движат към тях. Граничните полицаи издали със силен глас разпореждания, но преценили, че те не се изпълняват, тъй като хората продължавали да се движат, напомнят от прокуратурата.

Отчитайки това, както и необходимостта от задържане на лицата, Хамбарлиев заредил служебния си пистолет „Макаров“ и произвел изстрел. Куршумът се ударил в свода на моста, а проектилът отскочил и променил траекторията си на движение и ранил в шията един от афганистанските граждани.

В резултат на огнестрелното нараняване в шията пострадалият е починал. Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, е причина за смъртта на афганистанския гражданин.

Според прокуратурата Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал служебните си задължения - неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на държавата ни. Държавното обвинение е категорично, че е налице липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на последиците от действията си.

Деянието, извършено от Вълкан Хамбарлиев, не представлява престъпление, е заключението на прокуратурата.