fallback

Цацаров напусна бесен заседанието на ВСС

Реплики на Соня Найденова ядосаха обвинител номер едно в държавата

23.06.2016 | 16:05 Автор: Тодор Петров

Председателите на двете върховни съдилища поискаха корекции в проекта за Закон за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление. Според Лозан Панов и Георги Колев текстовете трябва да бъдат прецизирани, така че да се постигне баланс между правомощията на административните ръководители и на общите съдийски събрания. 

До повишаване на градуса в залата по време на редовното заседание на ВСС се стигна по време на дебата по предложението на обвинител номер едно за спешни мерки за съдилищата и прокуратурите в граничните с Гърция и Турция населени места, заради миграционния натиск, информира БНР.

Срещу него по процедурни причини, но и заради официалната статистика, че има намаление на бежанския поток през първото тримесечие на годината, възрази Соня Найденова. Последва остра словесна реакция на Сотир Цацаров, която приключи с шумното му напускане на залата, в която заседава съдебният кадрови орган. Заседанието продължи след кратка почивка и без главния прокурор. 

Темата за съдийското самоуправление безпрецедентно събра позициите на председателите на ВКС и ВАС. Лозан Панов, правейки уговорката, че в съдийското самоуправление има потенциал, акцентира на думата баланс: 

Фактически стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Представете си, има избран председател, който има своя концепция, защитена тук, пред ВСС, която концепция обаче например не се споделя от Общото събрание. Тогава не е необходимо да има административни ръководители. 

fallback
Още от България
fallback