Ръст в продажбата на абонаментни карти за градския транспрот

Голям интерес има и към годишните карти както и към тридневните и тези които комбинират метро и една линия

22.06.2016 | 18:43 Редактор: Васил Детелинов
Ръст в продажбата на абонаментни карти за градския транспрот

4 пъти се е увеличила продажбата на абонаментни карти за градския транспорт по-малко от месец след поскъпването на билета в София. От Центъра за градска мобилност отчитат, че броя на нередовните пътници остава без промяна. Междувременно неправителствена организация приканва хората да пътуват с протестен билет.

Tинка е пенсионер и макар месечната карта за всички линии да й струва 26 лева, тя е решила да пътува в трамвая с билети, а в автобуса с месечна карта. Новите цени не били по джоба й, но не пътува гратис.

Само за първите 20 дни от поскъпването на билета - интересът към абонаментните карти се е увеличил 4 пъти. Голям интерес има и към годишните карти както и към тридневните и тези които комбинират метро и една линия от наземния транспорт. Броят на хванатите без билет намалява.

В същото време срещу подпис и ЕГН в подлеза на Софийския университет протестиращи срещу скъпия билет раздават протестен такъв. Казват, че с него може да се пътува безплатно, а контролата не те закача.

Показваме протестният билет и на кмета на София. За Йорданка Фандъкова -той е провокация. Дневно градския транспорт на столичната община струва между 850 и 900 хиляди лева.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов и Мирослав Минев.