fallback

България е на първо място в Европа по износ на билки

Липа, шипка и коприва са най-търсените български билки в чужбина

22.06.2016 | 16:51 Автор: Ирина Георгиева

България се намира на първо място в Европа и на едно от челните в света по количество на изнесени билки, съобщиха от екоминистерството. В заготвителните пунктове в страната всяка година се събират и обработват 15-17000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят.

Около 200 вида лечебни растения се събират. Те се използват във фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина. Най-много обаче се търгуват 20 вида. Най-търсените билки в чужбина са липата, шипката и копривата. От тях на първо място е липовият цвят, от който се изнасят около 1200 тона годишно. Износът на плодове от шипка е около 1100 тона годишно, а на копривата - около 1000 тона.

Няколко закона регулират използването на този "изчерпаем ресурс". Това са Законът за лечебните растения, към който има списък със 739 лечебни растения, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за горите.

В момента съществува списък с 24 билки, за които е забранено да се събират със стопанска цел, а за други 11 всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. Тази година например мурсалският чай е забранен за беритба дори за лични нужди, тъй като естествените му находища са застрашени. Билките от защитените видове също са забранени за бране от дивата природа.

Целта е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата. Създават се и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно. Сега върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури.

fallback
Още от България
fallback