Адвокати на протест пред НС

Настояват за спешно приемане на промените в Закона за адвокатурата

22.06.2016 | 16:40 Редактор:
БНР
БНР

Адвокати от няколко региона в страната се събраха пред Народното събрание днес с настояване за спешно приемане на промените в Закона за адвокатурата, предаде БНР.

Те са недоволни, че вече повече от година законопроектът престоява в парламента, заради обвинения, че е лобистки и свръхооправомощява адвокатите.

"Защото има засегнати интереси на една много малка група, но много гласовита група наши колеги, нотариусите естествено", каза единият от членовете на Висшия адвокатски съвет Марио Бобатинов.

Той твърди, че от промените в закона ще спечелят най-вече гражданите, нуждаещи се от правна помощ, включително и защото ще бъдат опазени от т.нар. адвокати - бракониери:

"Много са, в най различни области. Една от тях е свързана с нещо, което се случва всеки ден. В петата минута след пътно-транспортно произшествие, освен полицая, там има вече от различни асоциации и различни юристки лица, уж с нестопанска цел, хора, които вземат данни без да са адвокати, без да подлежат на  никаква регламентация, на никакъв контрол, ангажират хора, които са в шок, за да поемат застрахователните дела. Ето това са част от бракониерите."
           
Протестът беше иницииран от адвокатската колегия в Благоевград, членовете на която в началото на май за малко спряха да влизат по наказателни дела. 

Промените в Закона за адвокатурата са шеста точка в дневния ред на правната парламентарна комисия.