Бъчварова: Не сме получили отговор от Турция дали прекратява реадмисията на бежанците

Тя уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението не е свързано с двустранните отношения, а с ЕС

22.06.2016 | 15:41 Редактор:
Бъчварова: Не сме получили отговор от Турция дали прекратява реадмисията на бежанците
Бъчварова: Не сме получили отговор от Турция дали прекратява реадмисията на бежанците

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

По думите на Бъчварова на днешното си заседание правителството е одобрило подписаният протокол за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция подписан на 5 май: „На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя, каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, каза тя.

„Досега, следвайки указанията, сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение”, заяви тя и коментира, че ако има някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС. Вътрешният министър допълни, че решението на България е да действа, така както е уговорено с турската страна в споразумението, като Анкара ще реши кога и как да действа по това споразумение. Румяна Бъчварова уточни, че България е успяла да върне на Анкара няколко турски граждани по силата на споразумението за реадмисия от предишни години.