fallback

Състоянието на натровените младежи в Русе е стабилно

Пациентите бяха докарани вчера в много тежко състояние със съмнения за хранително натравяне

21.06.2016 | 15:06 Автор: Мария Аладжова

Състоянието на натровените младежи в Русе се възстановява, съобщиха от Инфекциозното отделение на русенската болница.

Пациентите бяха докарани вчера в много тежко състояние. Шестимата - две момичета и четири момчета малко над 20 години, са с различни видове увреждания – от епилепсия и шизофрения до аутизъм.

Навременното лечение, предприето в инфекциозно отделение, е спасило живота им: "Към момента общото състояние на пациентите е добро, обезводняването се преодолява, признаците на повръщане и диария са преодолени тотално. Съвсем наскоро излезе и първият резултат, който говори, че няма вирусна инфекция като причинител", съобщи д-р Йосиф Новаков, УМБАЛ-Русе. 

Все още е рано да се каже точната причина за състоянието на младежите. В двата центъра за настаняване от семеен тип за младежи в увреждания живеят общо 22 деца.

Всички те консумирали една и съща храна. Единствената разлика вчера сутринта е била в напитките.

"В двете къщи менюто е едно и също, само че в едната къща са пили чай, а в другата – мляко. Ние пазаруваме храната от лицензираните търговски вериги в града. Въпросната храна е напазарувана в петък за събота и неделя… Ние оказваме пълно съдействие на Агенцията по храните, РЗИ, защото за нас също е абсолютно важно да знаем каква е причината и тя да бъде отстранена", заяви от своя страна Елена Петкова, която е директор на центъра за настаняване.

На този етап съмненията са, че прясното мляко е причинило натравянето. От Здравната инспекция и Агенцията по храните са взели проби от храната и персонала. Чакат се и резултатите за бактериална инфекция, тъй като от болницата не изключват и този вариант. Според лекарите горещините също предразполагат към групови инфекции.

 

fallback
Още от България
fallback