Столична община заделя 1,2 млн. лв. за почистване на речните корита

Няма значение кое е държавно, кое е общинско, важното е да бъде почистено, отсече Йорданка Фандъкова

20.06.2016 | 12:52 Редактор: Луиза Божинова
Столична община заделя 1,2 млн. лв. за почистване на речните корита

Изпълняваме програма и почистваме общо 35 км речни корита. 24 км вече са почистени. Остават 11 км от тази програма, която се финансира от бюджета на Столична община. Заделили сме 1,2 млн. лева за тази година.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на почистването на река Владайска. Фандъкова посочи, че през последните години една от най-важните задачи е да се предотвратят евентуални наводнения.

"Работим в две посоки, от една страна подготовка за реакция при кризи и от друга страна превенция. Превенцията е много важен фактор затова ежегодно почистваме речни корита", обясни кметът и допълни, че два пъти в годината специална междуведомствена комисия прави огледи на всички реки на територията на София и изработва програма за тяхното почистване.

"Почистването на речни корита трае през целия сезон, като там, където се налага се чисти аварийно", каза още столичният кмет. "Река Владайска се почиства ежегодно, също и Перловска. Река Слатинска ще бъде почистена в оставащите дни", посочи Фандъкова, цитирана от "Фокус". "Същото се отнася и за язовирите. Всяка година се почистват 50 метровите участъци, проверяват се и се наблюдават", уточни кметът на София. 

Според Фандъкова необходимо е речните корита да се поддържат непрекъснато, за да бъдат хората спокойни. Районните кметове имат задача да наблюдават непрекъснато реките и язовирите, особено при прогноза за по-обилни дъждове, посочи тя. 

"За хората, за къщите няма значение кое е държавно и кое е общинско, важното е да бъде почистено", категорична е Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че тази година Междуведомствената комисия е одобрила първия етап от почистването на река Искър, като общината вече има одобрен проект за почистване на 5 км. от реката на обща стойност 1,5 млн. лева.  

"Одобреният проект е за участъка от летището до Чепинско шосе. Подали сме документи за участъка от Панчарево до летището", посочи Фандъкова и допълни, че в момента се избира изпълнител. "Подали сме документи за още 10 км. от река Искър, очакваме междуведомствената комисия да одобри този проект. Кандидатстваме, разбира се, и за следващите ни проекти за почистване на речни корита в София", каза още тя.