fallback

Да се създаде регистър на децата аутисти в страната

Така родителите се надяват лечението на пациентите с тази диагноза да се поеме от Здравната каса

18.06.2016 | 16:48 Автор: Ирина Георгиева

Да се създаде регистър на децата аутисти в страната, настояват от Сдружение "Аутизъм Днес". Така родителите се надяват лечението на пациентите с тази диагноза да се поеме от Здравната каса, пише БНР.

Сдружението работи по световна терапевтична програма и се надяват да бъде въведена и в столичните детски градини. 

Клинична пътека за аутизъм у нас няма, информира още БНР. Месечно лечението струва стотици лева, а семействата сами се справят с основната и съпътстващата терапия.

"За да се влезе в клинична пътека терапевтичната помощ, която е тяхното лекарство, трябва да се бюджетира. За да се бюджетира, трябва да има бройка", обяснява Владислава Цолова от Сдружението.

Именно заради това трябва да се създаде регистър, с който да се уточни броят на децата с аутизъм в България. Според неофициалната информация, диагнозата се поставя на около 100 деца годишно. За да бъдат приобщени те към социалния живот на обществото, от Сдружението и Столичната община разработват проект за обучение на специалистите - учители, психолози, логопеди и медицински персонал в детските градини в София.

Това са и принципите на модерната световна терапия - мотивация за включване в социалния живот на обществото.: 

"Например детето харесва еди какви си бонбони и еди какво си обича да прави. По много професионален начин и много плавно и постепенно то се научава, че за да получава това, което харесва, без което не може, трябва да се държи по определен начин, например да не крещи непрекъснато, да отива в тоалетната, когато му се пишка", поясни още Цолова.

fallback
Още от България
fallback