fallback

Симеонов: Няма връзка между забавянето с бежанците и информацията за общ черноморски флот с Румъния

"Да, има запитване към турска страна. Ще си дочакаме отговора, ще се разбере", коментира той

17.06.2016 | 14:23 Автор: Мария Аладжова

Няма връзка между забавянето на Турция за бежанците и отказа на България да участва в обща флотилия в Черно море. Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

Той е на мнение, че прекалено много се спекулира с появилата се вчера информация за обща натовска флотилия в Румъния и отказ на Турция от споразумението с ЕС за бежанците. Симеонов заяви, че според него двата случая не са свързани:

"Да, има запитване към турска страна. Ще си дочакаме отговора, ще се разбере. По-скоро обаче няма връзка. Това е моето мнение", отсече той.

"България е единствената държава досега, която подписа такова споразумение, пак благодарение на министър Бъчварова, благодарение на последователността и благодарение естествено на това, че България в тази криза се държи адекватно. Рисковете от бежанска криза, от бежански поток естествено съществуват, те са налице. Но това означава само едно, че час по-скоро ние трябва да си завършим оградата, ние час по-скоро трябва да издигнем тази граница, защото това е първото условие да имаме защитеност от такъв поток", продължи Симеонов.

Той подчерта, че не може да се говори за предложение за общ черноморски флот с Румъния, тъй като такова предложение не било обявено за обсъждане.

По-рано през деня евродепутатът Мария Габриел заяви, че ЕС има механизъм за реакция в случай на отбой от споразумението за бежанците от турска страна. Тя също призова да не се правят прибързани заключения по въпроса. 

fallback
Още от България
fallback