fallback

Президентът: Не се случва нищо извънредно!

„Става въпрос за учение на ротационен принцип”, увери държавният глава по време на брифинг в президенството

16.06.2016 | 13:20 Автор: Мария Аладжова

Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на извънреден брифинг на "Дондуков" 2, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, както и министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Да, нашите колеги повдигнаха въпроса за нова инициатива в Черно море”, каза той и посочи, че тя ще бъде в рамките на българското сътрудничество със страните членки на НАТО и всички са поканени да участват в нея. 

„Става въпрос за учение на ротационен принцип”, увери държавният глава. 

„Обръщаме се към медиите да спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого. Единни сме всички институции ,говорим за това какво правим, останалото не го правим”, добави той.

"Лоялността на България към НАТО и ЕС е доказана", заяви от своя страна Борисов. 

"Флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена от държавният глава Росен Плевнелиев и от министърът на отбраната Николай Ненчев и от мен", каза още премиерът. 

Той благодари на Росен Плевнелиев, че веднага е откликнал на поканата, за да изяснят всичко по темата. Борисов беше категоричен, че с президента и с министъра на отбраната имат еднакви позиции по въпроса. 

"Евроатлантическата ориентация на България е доказана, лоялността на България е доказана. И към ЕС и към НАТО. Имаме от 2006 година договор всяка година да минават общо 5000 войници, но до 2500 войници могат да бъдат в базата в Ново село”, каза още той.

„Граф Игнатиево- непрекъснато се провеждат тренировки и учения, подготовка. Ние по про натовкси от това, няма къде да бъдем”, декларира Борисов.  

"Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна, ние сме страна, която иска да се развива, иска да има инвестици, иска да има спокойствие", заключи министър-председателят.

fallback
Още от България
fallback