МОН проверява сигнал за злоупотреби с европейски пари

Три съмнителните проекта на обща стойност 1,5 млн. лв.

15.06.2016 | 15:07 Редактор: Кристина Михайлова
МОН проверява сигнал за злоупотреби с европейски пари

Три сдружения с нестопанска цел. Три сходни проекта с идентична информация. Три близки суми от почти 500 хиляди лева, достигащи тавана на финансиране. Тези три факта провокират „Национална мрежа за децата“ да подадат сигнал до МОН със съмнение за злоупотреби с проекти по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ по оперативна програма „Наука и образование“.

Справка в Централния регистър на НПО показва, че трите сдружения - „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“ са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес и са създадени едва месец след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г.В насоките за кандидатстване е записано изрично, че една организация може да участва само с един проект, заяви образователния министър Меглена Кунева на специална пресконференция.

По случая от МОН ще проведат 8-дневна проверка не само на съмнителлните  проекти, а на и всички 62 одобрени кандидати. Тя ще обхване цялостната процедура на кандидатстване и оценка, а при нужда ще се сигнализира и прокуратурата.

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова.