МС прие втория пакет от промени в Закона за съдебната власт

Законът дава нови правомощия на съдийското самоуправление и за избора на магистрати

15.06.2016 | 15:30 Редактор: Мария Аладжова
МС прие втория пакет от промени в Закона за съдебната власт

Министерският съвет прие втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, съобщиха от правителствената пресслужба.

В него са разписани принципите на т. нар. съдийско самоуправление, новите правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, кариерното израстване на магистратите, реформата в прокуратурата, статутът на съдебните и прокурорските помощници, както и допълнителни правила за изпита за юридическа правоспособност.

Новите текстове бяха обсъдени в четири заседания на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа в Министерството на правосъдието.

Съгласно промените съдиите вече ще могат на общи събрания да предлагат и изслушват кандидатите за председател на съответния съд и да изказват становище относно кандидатурите.

Основният аргумент в подкрепа на това решение е, че то ще ограничи възможностите за непублично въздействие при номинирането на кандидати за председатели.

Инициаторите на промените са убедени, че по този начин ще се гарантират високите професионални и нравствени качества на кандидатите, ползващи се с доверието и подкрепата на своите колеги, и именно те ще заемат административни позиции в съдебната система. 

Новите правомощия на общите събрания на съдиите включват още: изслушване на предложените от председателя на съда кандидати за назначаване на негови заместници измежду съдиите от съответния съд и изказване на становище относно предложенията; определяне на броя и съставите на отделенията, ако има такива, както и тяхната специализация по материя; номиниране на председателите на отделения; обсъждане и приемане на годишния доклад на председателя за дейността на съда; изказване на становища по въпроси, свързани с организацията на дейността на съда, които са от компетентността на председателя на съответния съд.

В обсъжданията са участвали всички институции, имащи отношение към съдебната власт, представители на политическите сили, магистратски организации, както и неправителствени такива. 

"Проведох консултацията с РБ. Мисля, че те също ще го подкрепят, поне с такова усещане останах. От АБВ вече много категорично казаха, че ще подкрепят законопроекта, от ПФ имаха някои въпроси, но останах с усещането, че те ще подкрепят духа на проекта. Надявам се това обещание да се изпълни и в зала. Дотук това са консултациите, които съм провела. Продължавам с останалите", заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева, цитирана от БНР.