Поредно отлагане на избора за председател на САС

Единственият кандидат за поста - заместник-председателят на съда Даниела Дончева декларира остра инфекция на горните дихателни пътища

14.06.2016 | 14:29 Редактор:
Поредно отлагане на избора за председател на САС
Поредно отлагане на избора за председател на САС

Заболяване отложи за пореден път избора на председател на Софийския апелативен съд.

Единственият кандидат за поста - заместник-председателят на съда Даниела Дончева декларира остра инфекция на горните дихателни пътища. Това е четвъртата процедура за избор на председател на съда. 

При първите две кандидат бе Веселин Пенгезов. При третия опит желаещ бе само съдия Нели Куцкова. Макар да получи положително становище, ВСС не я избра. 

Решението бе обжалвано и Върховния административен съд определи повторно гласуване, но отново нямаше избор. Днес преди заседанието на съдийската колегия, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов определи като необяснимо решението на кадровия орган да не подкрепи втората част от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

"Факт е, че първият пакет от промени няма как да върви без реализирането на втория пакет. Така че минирането както на първия, така и на втория, води като краен резултат до удар против целия общ пакет промени на ЗСВ, а оттук и върху съдебната реформа. И още нещо, което няма как да не съзнавате, както конституционните промени, така и тези в ЗСВ е най-малкият и окастрен вариант на идеи", коментира Панов пред журналисти.