Между 3 и 4 лв. за килограм варира цената на черешите във варненско

Цените на сладкия плод се определят от вида, качеството и вкуса на продукта

13.06.2016 | 22:30 Редактор:
Между 3 и 4 лв. за килограм варира цената на черешите във варненско
Между 3 и 4 лв. за килограм варира цената на черешите във варненско

Между 3 и 4 лв. за килограм се предлагат черешите на варненските пазари.

Това показа репортерска проверка на "Фокус". Цените на сладкия плод се определят от вида, качеството и вкуса на продукта.

Едрите и добре изглеждащи череши се излагат на цени около 4 лв., като на места могат да бъдат открити и на 5 лв.

Съответно същите варират на суми между 2.50 - 3 лв., ако по външния им вид има осезаеми забележки. Към момента предлагането по пазарната верига в града не е голямо и това също оказва влияние върху цената на продукта.

Според производителите към края на месеца черешовите плодове ще могат да бъдат открити в почти всички търговски обекти, което своевременно ще доведе до намаляването ѝ.

Оказва се, че неблагоприятните метеорологични условия, които бяха силно характерни през май, и градушките, които сполетяха някои области в началото на юни, са нанесли доста сериозни щети на добива от черешовите насаждения. Големи са пораженията в югозападната част на страната и там ще се усети по-значително липсата на плодовете. Търговците уверяват, че по варненския край череши ще има, в по-малки количества спрямо предходни години и съвсем скоро ще могат да бъдат открити на по-приемливи ценови стойности.