Българските производители на майонеза пестят основно от мазнина

Използваните в България рецептури не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти за продукта

13.06.2016 | 17:56 Редактор: Мария Аладжова
Българските производители на майонеза пестят основно от мазнина

Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, не съдържат яйца.

Това сочи изследване, направено по инициатива на асоциация "Активни потребители". При 9 от продуктите има много високо водно съдържание - над 60%. 

Използваните в България рецептури не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти за майонеза. Българските производители пестят основно от мазнина, като компенсират с много вода. Вместо яйца, в майонезите се добавят големи количества въглехидрати под формата на нишесте и технологичните добавки гума гуар и гума касантан.

Анализът на етикетите показва, че в 3 от 16-те търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Европейския съюз. Отклонения се наблюдават основно  в продуктите, произведени за големите хранителни вериги. И все пак, майонезата на българския пазар не е опасна, твърдят от Агенцията по храните. 

От Активни потребители предлагат да бъде въведен стандарт, а сосовете без яйца да не се наричат майонеза. В Белгия, например, от 1955 г. действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък. 

В следващите месеци от Активни потребители ще проверяват лютеницата на пазара.