fallback

Българската майонеза - без яйца, с вода и нишесте

"Активни потребители" направиха анализ на 16 вида майонези

13.06.2016 | 16:02 Автор: Анисия Иванова

Българската майонеза е бледа на цвят кремообразна структура - без яйца, с вода и нишесте. Продуктът не отговаря на нито един от международно утвърдените стандарти. Това сочи анализ на  "Активни потребители", изследвали 16 вида майонези на българския пазар.

Използваните в България рецептури не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти за майонеза. У нас майонезите са подложени на съществена “иновация” от повечето производители. В тях значително е намалено съдържанието на растително масло. Липсата му е компенсирана с добавяне най-вече на много вода. Друга характерна особеност на родните продукти е озахаряването. За да добие плътност и форма, в майонезите са добавяни големи количества въглехидрати под формата на нишесте и технологичните добавки гума гуар и гума касантан. По същество повечето търговски марки майонеза представляват водно-нишестена емулсия с добавено растително масло, киселина и подправки, а понякога и яйца.

"Активни потребители" се натъкват на множество нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Най-фрапантното пък е, че при 6 от 16 продукта яйца изобщо няма.

"Активни потребители" се натъкват на множество нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Най-фрапантното пък е, че при 6 от 16 продукта яйца изобщо няма.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/06/13/bez-iaica-s-mnogo-nisheste-i-voda-shto-e-to-maioneza.305531  

"Активни потребители" се натъкват на множество нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Най-фрапантното пък е, че при 6 от 16 продукта яйца изобщо няма.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/06/13/bez-iaica-s-mnogo-nisheste-i-voda-shto-e-to-maioneza.305531  

Какви са изискванията към майонезата по света?

Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои страни е позволено добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев глутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат. Според по-общите разбирания мазнината може да варира от 40 до 80%. Майонеза със съдържание на мазнина под 50% някъде се обозначава като “нискомаслена” или “диетична”.

Мазнини

Вместо 65 – 80% масленост у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%. Подобни майонези би трябвало да се наричат "супернискомаслени”. При 8 от марките, което е половината от всички, установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите и явно обяснението е просто – пестене на пари чрез влагане на по-малко олио.  Анализът на влаганите мазнини показва по-оптимистични резултати. Не се потвърдиха предварителните опасения за влагане на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио.

Водно съдържание

Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода в майонезата. В българските “майонези” резултатите сочат съвсем друго. Усреднено в тях има 58,3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81%. Подмяната на растителното масло с вода (и други съставки – виж по-долу) на пръв поглед е търговска тактика с икономическа цел. Това хитруване обаче не е безобидно. Високото водно съдържание създава условия за развиване на болестотворни бактерии, до натрупване на токсични и канцерогенни вещества.

Въглехидрати

Според етикетите в много търговски марки има добавени допълнително и захар, и/или други подсладители. Предварителните резултати индикираха, че сумарно количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите от производителите. При 4 продукта допълнително беше измерено и съдържанието на въглехидрати. Резултатите показаха, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля шокиращите 20% от теглото.

По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти. Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на Олинеза) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар.

Къде бяха открити неточности?

1. Детска нискомаслена майонеза на "Олинеза" - мазнините в продукта са едва 16,3%, а въглехидратите цели 21.31%. 2. Лека майонеза "Петел" - водното съдържание е цели 62,8%. На етикета на продукта информацията е непълна, а освен това в него няма и яйца. 3. Майонеза "Clever" - водното съдържание тук е над 60%, мазнините - по 20%, а въглехидратите - над 20%. 4. Майонеза "Mikado" - Мазнините са близо 26%, а въглехидратите - 22" 5. Майонеза "Ресто" - водното съдържание тук е над 63%, мазнините са едва 19,6%. Яйца - няма. 7. Майонеза "Rubikon" - Водното съдържание е 62%, яйца - няма. 8. Майонеза "Аро" - над 60% вода, едва 15,6% мазнини, 21,58 - въглехидрати. 9. Майонеза "Atlntic Co" - продуктът освен че няма яйца, водата е над 80%. 10. Майонеза "Селце" - над 62% водно съдържание, едва 22% мазнини. 11. "Домашна трапезна майонеза" - близо 77% вода, едва 6,5% мазнини и никакви яйца. 12. Вегетарианска трапезна майонеза - без яйца, само с 11,3% мазнини и цели 77% водно съдържание

 

fallback
Още от България
fallback