Борисов: Ще имаме президент, който и да е той, септември ще ви кажа!

България повече няма да остава на студено зимата, обеща той по време на откриването на реконструираната компресорна станция "Петрич"

13.06.2016 | 13:42 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Ще имаме президент, който и да е той, септември ще ви кажа!

Надали антируската реч е довела до това Европарламентът да пусне пощенски плик с лика на Росен Плевнелиев, а точно обратното. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди официалното откриване на реконструираната компресорна станция "Петрич". По думите му през последните 5 години сегашният държавен глава е водел проевропейска и пронатовска позиция, "така че ще имаме президент, избран от българите, който и да е той, септември месец ще ви кажа".

Запитан какъв ще е профилът на кандидат-президента, министър-председателят отговори така: "Септември месец какво ще ме питате?"

По време на откриването на реконструираната компресорна станция "Петрич", премиерът Борисов обеща, че "България повече няма да остава на студено зимата".

"С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

"Вижте как изглежда старата компресорна станция и новите. Всеки ден градим и оставяме видими неща. Това, което десетилетия говориха за диверсификация, ние го правим. На думи всеки е много силен, а ние на дела сме силни", похвали Борисов.

Когато има няколко доставчици цената е една, а когато е само един – е различна, добави още той.

"Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент "Булгартрансгаз" с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50% е паднало потреблението на газ", пресметна той.

"Инвестирали сме едни пари, подобрили сме си газопреносната система, най-съвременна сме я направили, за да може във всички посоки да се движи газ, така че от европейския газов хъб "Балкан" да стига и през Гърция, Италия и Македония, Албания. Ние сме си свършили нашата работа, а сега очакваме и другите да си я свършат", посочи още Борисов.