fallback

Президентът към политиците: Откажете се от езика на омразата!

Росен Плевнелиев нарече насилието грубо и недопустимо посегателство върху правата и достойнството на личността

10.06.2016 | 22:05 Автор: Луиза Божинова

Президентът Росен Плевнелиев призова за нулева толерантност на цялото общество към проявите на насилие. Държавният глава участва в конференция за превенция на насилието в ежедневието в СУ "Св. Климент Охридски".

Президентът отправи апел към политическата класа да се откаже от езика на омразата. ”Ежедневната употреба на език на омразата, в това число в българския парламент, не е нормално явление и това трябва да се промени", каза Плевнелиев, цитиран от президентския пресцентър.

Държавният глава нарече насилието грубо и недопустимо посегателство върху правата и достойнството на личността. Той припомни, че явлението става все по-разпространено в нашето общество и ежедневно сме свидетели на различни прояви на насилие.

Плевнелиев осъди насилието в българските училища, където се наблюдава агресия между деца, родители, учители. Той не подмина и домашното насилие и тормоза на работното място. Многобройни са и регистрираните случаи на насилие над възрастни хора.

”Насилието по пътищата вече е ежедневие и няма как да не ни притеснява“, каза още той. Плевнелиев напомни и за рисковете, свързани с развитието на технологиите, които дават възможността за анонимност в социалните мрежи и извеждат на преден план опасността от форми на насилие в киберсреда.

Плевнелиев беше категоричен, че борбата с насилието над децата е изключителен приоритет за всички институции в държавата.

fallback
Още от България
fallback