fallback

Родители на бунт срещу столично училище

Отказват им информация за приетите първолаци

07.06.2016 | 18:30 Автор: Мария Аладжова

Втори ден родители на бъдещи първолаци протестират пред столично училище. Те подозират, че при класирането не са спазени критериите и са приети деца, които имат по-малко точки от тези под чертата. Настояват за яснота и откритост на списъка с приетите. 

Списъците с приетите първокласници в 19-о СОУ Елин Пелин в кв. Кривата река излизат в петък. С изненада десетки родители от квартала установяват, че децата им не фигурират в тях. А още по-фрапиращото е, че изобщо не е посочено кое от класираните деца колко точки е събрало, както се прави в други учебни заведения.  Хора, които живеят и работят в района, дори такива, които са бивши служители и възпитаници на училището, нямат право да запишат децата си в него. 

Никой от училищното ръководство не пожела да обясни как точно е формиран списъкът с 90-те приети деца и 12-те резерви. Директорката е в болничен, а телефонът й е изключен. Заместничката й отказва коментар с мотива, че има много работа и нямаме записан час. 

Според изискванията на учебното заведение, ако има над 88 кандидати, класирането се извършва по определени критерии. Максималният брой точки е 12. Масово деца с 8 точки не са приети. Родителите коментират, че други, които отговарят само на по 1-2 критерия и би трябвало да имат не повече от 3-4 точки, са в списъците, защото родителите им са спонсори на училището.  Възмутените майки и бащи подават редица жалби, петиции и сигнали още в понеделник следобед. За случващото се в 19-то СОУ са информирани Министерството на образованието, местната община и регионалният инспекторат.

Оттам обаче засега не коментират казуса. От днес  петиция с настояване за намеса е изпратена и до премиера и омбудсмана на републиката.

Ако няма резултат, родителите на неприетите деца планират протест пред образователното министерство.

 

fallback
Още от България
fallback