Родители на бунт срещу столично училище

Отказват им информация за приетите първолаци

07.06.2016 | 18:30 Редактор:
Родители на бунт срещу столично училище
Родители на бунт срещу столично училище

Втори ден родители на бъдещи първолаци протестират пред столично училище. Те подозират, че при класирането не са спазени критериите и са приети деца, които имат по-малко точки от тези под чертата. Настояват за яснота и откритост на списъка с приетите. 

Списъците с приетите първокласници в 19-о СОУ Елин Пелин в кв. Кривата река излизат в петък. С изненада десетки родители от квартала установяват, че децата им не фигурират в тях. А още по-фрапиращото е, че изобщо не е посочено кое от класираните деца колко точки е събрало, както се прави в други учебни заведения.  Хора, които живеят и работят в района, дори такива, които са бивши служители и възпитаници на училището, нямат право да запишат децата си в него. 

Никой от училищното ръководство не пожела да обясни как точно е формиран списъкът с 90-те приети деца и 12-те резерви. Директорката е в болничен, а телефонът й е изключен. Заместничката й отказва коментар с мотива, че има много работа и нямаме записан час. 

Според изискванията на учебното заведение, ако има над 88 кандидати, класирането се извършва по определени критерии. Максималният брой точки е 12. Масово деца с 8 точки не са приети. Родителите коментират, че други, които отговарят само на по 1-2 критерия и би трябвало да имат не повече от 3-4 точки, са в списъците, защото родителите им са спонсори на училището. 
Възмутените майки и бащи подават редица жалби, петиции и сигнали още в понеделник следобед. За случващото се в 19-то СОУ са информирани Министерството на образованието, местната община и регионалният инспекторат.

Оттам обаче засега не коментират казуса. От днес  петиция с настояване за намеса е изпратена и до премиера и омбудсмана на републиката.

Ако няма резултат, родителите на неприетите деца планират протест пред образователното министерство.