Плевнелиев: Политиците в Македония да седнат на масата на преговорите!

Президентът недоумява как те не демонстрират желание и не могат да се обединят около организирането на честни и почтени избори

07.06.2016 | 14:58 Редактор:
Плевнелиев: Политиците в Македония да седнат на масата на преговорите!
Плевнелиев: Политиците в Македония да седнат на масата на преговорите!

Македония се намира в критичен исторически момент и отговорността е на лидерите и на политиците ѝ. Това коментира президентът Росен Плевнелиев за "Фокус". 

Политиците в Македония трябва да седнат на масата на преговорите, да се откажат от насилието, трябва да приключат с безпринципното и абсолютно неразбираемо противопоставяне на всяка цена и по всеки възможен начин трябва да отидат на избори, защото изборите са решението на всяка криза, смята държавният глава. Той недоумява как към днешна дата политическите лидери в Македония не демонстрират желание и не могат да се обединят около организирането на честни и почтени избори, при които народът да си каже тежката дума оттам нататък кой да управлява и да носи отговорност за нацията.

От кризата в Македония печели група хора, които не искат да си подадат ръката, за да може да дадат път на добри практики, път на бъдещето, път на младите и път на европейските ценности, отбеляза президентът.

"По отношение на Македония ние сме брат, ние сме незаменим приятел, винаги сме помагали, ще продължаваме да помагаме. Винаги сме били загрижени, загрижени сме и ще продължаваме да бъдем загрижени за това, което се случва там. Ще настояваме за модерен подход, за приключване с погрешните идеологии от миналото, за край на създаването на изкуствено напрежение между двата братски народа чрез манипулиране на историята, за ново начало, базирано на европейските принципи и ценности. Очакваме да извървим и последните крачки до подписването на договор за добросъседство, който да скрепи тази нова фаза в нашите отношения", поясни Росен Плевнелиев.