Ученици питат ВСС защо е ниско доверието в съдебната ни система

ВСС отвори врати по повод 25 г. от създаването си

06.06.2016 | 17:00 Редактор:
Ученици питат ВСС защо е ниско доверието в съдебната ни система
Ученици питат ВСС защо е ниско доверието в съдебната ни система

ВСС отвори врати за граждани. Целта е всеки желаещ да има възможност да се запознае с работата на кадровиците на съдебната власт. Най-голям интерес към съдебната институция проявиха учениците от 91 немска езикова гимназия. Най-често задаваният въпрос към висшите магистратите беше - защо е ниско доверието на обществото към съдебната власт.

Висшият съдебен съвет е управленският орган на съдебната ни система. Създаден е преди 25 години, с основна функция да управлява парите на съдебната власт, назначава и оценява работата на съдиите, прокурорите и следователите. А с поправките в Конституцията от преди месеци – стопанисва и сградите на съдилищата. През последните години името на съдебната институция се свързва със скандали. А изследване на Европейската комисия подреди страната ни на предпоследно място в Европа за доверие към правораздаването.

Дебата за ниското доверие и скандалите в съдебната власт се пренесе и в залата, където ВСС взема решенията си. Там десетокласникът Ангел разбра как гледат висшите магистрати на проблемите в правораздаването.

Законите ги има, само трябва да се спазват. Това пише в есето си Пенка Стефанова от карловското село Соколица. Макар да се занимава с ветеринарна медицина, тя спечели първото място в конкурса за есе на Висшия съдебен съвет. Награда имаше и за обективно отразяване на работа на съвета. Тя отиде при журналиста от Българското национално радио Силвия Великова.

Какво работят членовете на висшия съдебен съвет, вижте в репортажа.