fallback

Кристалина Георгиева: Три споразумение с България за 400 млн. от плана ЮНКЕР

Проблемът, че сме неграмотни обаче все още е тревожен

04.06.2016 | 16:47

„Три споразумение с България на стойност 400 млн. лв. вече са подписани и ще бъдат финансирани от плана за инвестиции ЮНКЕР. Те са за малки и средни предприятия. България може и трябва да се възползва от големия прозорец за мащабни проекти по този план с изготвянето на един проект за интерконекторна връзка между страната ни и Гърция за диверсификация на пазарите за газ. Такъв проект би имал успех и би могъл да ползва финансовите гаранции на ЮНКЕР.” Това каза в град Елена българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Живеем в преломни времена. В предишния програмен период в ЕС имаше повече пари, отколкото проекти. От европейския бюджет са оставали неусвоени по 500-700 млн. до 2 млрд. евро. Сега ситуацията е различна, има повече финансови ограничения и конкуренцията между 28-те държави е много голяма", сподели Георгиева.

"Шест процента от европейския бюджет са заделени за стимули за добри проекти и могат да се пренасочват допълнително към държавите-членки, в това число и към България. Философията на икономическата политика на ЕС за този планов период, която ще продължи и след 2020 г., е да ползва част от средствата на общия бюджет за финансови инструменти за стимулиране на европейската икономика", обясни Георгиева.

Георгиева обсъди коментира и една изключително важна трудност. България е на дъното на класацията по грамотност и на второ място след Белгия по несъответствие на образованието и реалните потребности на трудовия пазар.

"Програмата „Еразъм плюс“ е много полезна, затова от бюджета на ЕС насочихме още средства към нея. Студентите, които посещават други държави чрез академичния обмен на програмата, никога не остават безработни. Моята мечта за България е да виждам българите по света да почнат да се завръщат по малко. Да намаляват еднопосочните билети. Да започне страната ни да се възражда демографски. Защото България е най-хубавото място и където и да идем, да държим високо флага на нашата национална принадлежност", каза българският еврокомисар. По време на посещението си в Елена, еврокомисарят посети манастирите в областта. 

fallback
Още от България
fallback