Още 4 години без канализация в кв. "Враждебна" в София

Столична община в момента нямала пари

03.06.2016 | 18:30
Още 4 години без канализация в кв.

Едва през 2020 година ще бъде разрешен един от най- тежките спорове в софийския квартал "Враждебна" - липсата на канализация. Вече няколко години гражданите на квартал "Враждебна“ са заставени да се справят сами с отсъствието на канализационна система. Те изграждат такава, но с финанси от собствения си джоб. Често се използва системата за отвеждане на дъждовни води. Това поражда масово недоволство сред хората.

Канализация липсва не само район "Кремиковци", където се намира квартал "Враждебна", но и други части на София. Произвеждането на такава е ангажимент на Столична община, която не разполага с необходимите средства за момента. Реализирането на подобен план може да бъде възможно само чрез европейско финансиране, заяви кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев.

Ако не бъдат усвоени тези средства от Европа, практически няма никакъв шанс тези територии в София, които нямат такива съоръжения, да се добият с тях. На ред с това, кметът на район Кремиковци се надява строителните дейности по изграждането на канализация в проблемните райони да започнат през следващите две години.

Водният цикъл на Кремиковци е сериозна инвестиция - около 150 милиона лева, а за другите части на София е около милиард. Но, ако започнем в рамките на две години, трябва  след това и за две години да приключи, тъй като 2020 всички тези неща трябва да са приключили, които се финансират от ЕС – да бъдат с предимство започнати, изградени, въведени в експлоатация и приключено разплащането, коментира кметът

Съгласно правилата на ЕС, една област може да кандидатства за финансиране само за един проект.  За целта всички райони в София, които нямат канализация, трябва да представят прединвестиционно проучване, което до момента е изготвено единствено от район "Кремиковци", посочи Панев.