fallback

Организации за закрила на детето с писмо до премиера

Работещите в сферата настояват за диалог с институциите

03.06.2016 | 13:49 Автор: Мария Аладжова

Националната мрежа за децата – обединение на 137 организации от цялата страна, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което се алармира за системния регрес на системата за закрила на детето в България. Това съобщиха от пресцентъра на мрежата.

В него се заявява като изключително сериозен проблем недобрата координация и сътрудничество между различните органи, които имат отношение към закрилата и правата на децата у нас.

Организациите декларираха, че са обезпокоени от липсата на диалог и търсене на решения на наболелите с проблеми от страна на МТСП и Агенцията за социално подпомагане, които според тях неглижират партньорството с гражданския сектор.  

"Сред проблемите, които открояваме като най-съществени, са продължаващата с годините висока натовареност на работещите в системата за закрила, липсата на изисквания за специализирано висше образование и професионални стандарти, качествена подготовка и последващи обучения, мониторинг, супервизия и други. Вярваме, че тези проблеми няма да бъдат решени с прехвърлянето на Отделите за закрила на детето от една агенция към друга и създаването на мегаагенция, която да отговаря за децата, семействата, възрастните и хората с увреждания, както бе наскоро предложено от депутати от ВМРО", се чете в писмото, подписано от изпълнителния директор на организацията Георги Богданов.

От мрежата определят като тревожна тенденцията от предходния планов период голямата част от средствата по оперативните програми да бъдат разпределяни между институциите чрез директно предоставяне на средства. Според организациите по този начин се подценява процедурата за конкурентен подбор на проекти от различни заинтересовани страни. 

Работещите в сферата обявиха, че не искат да бъдат третирани като неправителствени организации, които са водени от личен интерес, и настояха за създаването на ясни критерии за оценка на ефективността на различните програми и практики.

"Настояваме за спешен краткосрочен план за решаване на проблемите в системата за закрила и дългосрочен такъв, който да е ориентиран към цялостна законодателна и административна реформа, целяща повишаване благосъстоянието на всички деца и родители в страната, а не само закрила на уязвими групи", се казва още в обръщението до премиера.

fallback
Още от България
fallback