Протест срещу новата цена на билета

Недоволни граждани блокираха движението в центъра на столицата - точно в 12.00 часа.

02.06.2016 | 18:07 Редактор: Пролетина Съботинова
Протест срещу новата цена на билета
Протест срещу новата цена на билета

И днес протести срещу новата - по-висока, цена на билета за градския транспорт в София. Недоволни граждани блокираха движението в центъра на столицата - точно в 12.00 часа. Протестиращите блокираха бул. Васил Левски до Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", като символично пресичаха пешеходната пътека.

Мотивите им – драстичното увеличение на цената на билета, както и липсата на обосновано обяснение за поскъпването от Центъра за градска мобилност и Столична община. Протестиращите поискаха да се върне старата цена от 1 лев за билета или запазване на новата, но само ако се въведе интегрирана транспортна система.

"И както е в Берлин и Амстердам едно билетче от 1,60 лв./евро може да се качиш на всички превозни средства за един час. Може да ползваш наземен транспорт, метро, трамвай до един час, докато ти тук се качваш на една спирка и плащаш 1,60 лв., после на друга спирка  и пак плащаш. По този начин Столична община толерира мръсния въздух в София" , коментира един от недоволните пътници.

На този фон - и днес проблеми с автоматите, които издават билети, а от общината се похвалиха с над 6000 нови абонаментни карти, издадени само за два дни. Ако сте пуснали един лев например, а нямате още 60 стотинки, машината няма да ви върне монетата обратно. Все още имаше пътници, които не бяха разбрали за новата цена на билета, която влезе в сила от 1 юни.

"Поне да го направят 1,50 лв. Малко неловко ми се струва - шофьора ще му е трудно да връща ресто постоянно и на нас ще ни е трудно да събираме точната сума", коментира друг пътник.

Връщането на ресто в останалия градски транспорт не е възможно само при автоматите в тролеите и трамваите. Там пътниците трябва да приготвят точната сума от 1,60 лв. Тези билетни устройства са монтирани през 2008 г. и нямат техническата възможност да извършват тази услуга. В следващите месеци ще започне изграждането на електронна система, която ще даде възможност за заплащане според време или разстояние.