Издигат паметник на загиналите във войните в село

На монумента ще се радва единственият жител на селото

02.06.2016 | 15:55
Издигат паметник на загиналите във войните в село
Издигат паметник на загиналите във войните в село

Изграждат паметник в чест на загиналите в Първата и Втората световни войни в кюстендилското село Кършалево. То обаче има един единствен жител.Носители на идеята са Инициативен комитет, чийто председател е Иван Спасов. Умисълът е монумента да бъде показан по време на честванията по случай 100 години от обявяването на Първата световна война.

Мястото вече е фиксирано- в центъра на селото, в училищен двор, твърдят жители на съседни села.
 „Това е наша патриотична постъпка, която трябва да е пример за младите поколения, иначе се забравя. Историята е нещо ценно. Трябва да увековечим подвига на участниците във войните. Ще идват туристи там, ще видят плочата и ще разказват“, категорични са инициаторите на идеята. 

За целта те са запознали и Областната комисия „Военни паметници“ в Кюстендил, които са излезли с положително становище.Нужно е обаче и постановлението на общинските съветници в областния град. 

Кандидатстването за финансиране, с цел изграждане на паметника, ще се реализира пред Министерство на отбраната.
„Всяко лято селото оживява и идват много туристи. Поне по 30 човека се връщат и в родните си къщи. Чува се говор и Кършалево оживява. Необходимо е да почетем паметта на загиналите войници от селцето“, мотивираха идеята си инициаторите.