Цецка Цачева: Ботев е патриот в най-възвишения смисъл думата

Той е нашият безусловен нравствен коректив и ориентир, заяви председателят на Народното събрание

01.06.2016 | 22:51 Редактор: Луиза Божинова
Цецка Цачева: Ботев е патриот в най-възвишения смисъл думата

Христо Ботев е патриот в най-възвишения смисъл на тази дума и точно това го направи европеец в най-дълбокия смисъл на тази дума.

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на тържествената заря във Враца по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

"Днес сме неделима част от демократичния свят, за който той мечтаеше и ако самото време изправя на изпитание ценностите на този свят, нека винаги помним - Ботев е нашият безусловен нравствен коректив и ориентир”, каза още Цачева, цитирана от "Фокус". "Всяка година в навечерието на 2 юни се изправяме в подножието на един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител – обител, в която живее духът на Христо Ботев. Преди 140 години Ботев и неговите четници стъпиха на Козлодуйския бряг, целунаха родната земята и поеха по страшния и славен път - път, по който ги застигна смъртта, но път който ги отведе до безсмъртието."

"Ако Левски е другото име на българския морал и националното ни самочувствие, то Ботев е сърцето българско, защото той опозна своя народ чрез сърцето си. Пое онемялата българска земя от дедите ни, за да ѝ вдъхне глас", добави Цачева.

По думите й Христо Ботев е накарал българина да повярва , че смъртта в името на отечеството е най-краткият път към безсмъртието.