Да бъдем безкомпромисни в борбата с трафикантите на хора, зове Плевнелиев

Недопустимо и невъзможно е всяка страна сама да се справя с миграционната криза, категоричен е държавният глава

01.06.2016 | 22:39 Редактор: Луиза Божинова
Да бъдем безкомпромисни в борбата с трафикантите на хора, зове Плевнелиев

Всички държави от Югоизточна Европа да бъдат безкомпромисни в борбата с мрежите на трафикантите на хора, призова президентът Росен Плевнелиев на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Държавният глава беше домакин на форума на високо равнище, който се проведе в научно-технологичния парк "София Тех Парк“, съобщиха от прессекретариата му.

Намирането на нови подходи за справянето с миграционните процеси беше очертан като ключов въпрос на регионалното сътрудничество.

"Недопустимо, невъзможно и нереално е всяка страна сама да се справя с миграционната криза. Договорихме се, че ще обменяме интензивно информация помежду ни, ще координираме усилията си в тази посока и ще спазваме правилата за хуманно отношение към търсещите закрила", заяви президентът Плевнелиев.

Държавните и правителствени ръководители, както и министри на външните работи на страните от ПСЮИЕ обсъдиха ключови за региона въпроси с акцент върху европейската интеграция, енергийната сигурност, миграцията и борбата с радикализацията и тероризма.

"Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Ще продължим заедно да работим за изграждането на активни граждански общества, които да подпомогнат демократичните процеси в региона", заяви българският държавен глава на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани и с министъра на външните работи на Хърватия Миро Ковач, чиято страна приема от България ротационното председателство на утвърдения формат за регионален политически диалог.

Подобряването на регионалната инфраструктура и свързаност бяха определени като стратегически приоритет за развитието на Югоизточна Европа. "ЕС планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона до 2020 г. През следващите няколко години 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани чрез програмите за подобряване на трансграничното сътрудничество. Трябва да използваме тези ресурси разумно, за да подобрим рязко свързаността си и да укрепим вече съществуващите партньорства, както и да създадем нови", посочи президентът Росен Плевнелиев.

Участниците в Срещата на върха определиха енергийната зависимост като едно от основните предизвикателства пред региона. "Тази зависимост ни прави силно уязвими и застрашава сигурността на всяка страна. Този проблем можем да решим само заедно. Трябва да работим за интегрирането на енергийните пазари в региона и за установяването на модерна и надеждна енергийна регионална инфраструктура. България е един от двигателите за създаването на общ регионален енергиен пазар", подчерта българският президент.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални и изискват координиран подход. Сътрудничеството днес не е въпрос на избор, а на необходимост", категоричен беше още президентът. Росен Плевнелиев посочи, че България е готова да оказва подкрепа на своите регионални партньори и пожела успех на предстоящото председателство на Хърватия.

"В София извървяхме голяма стъпка напред към нашето добросъседство и приятелство в региона", обобщи българският държавен глава.

Повече новини четете на Dnes.bg.