fallback

Как се стигна до забраната на бурките в Бургас?

Освен бурки наредбата забранява също закриването на лицата от футболни фенове

01.06.2016 | 14:00 Автор: Ирина Георгиева

Решението да се забранят бурките в Бургас беше гласувано с голямо мнозинство от местния парламент в града, съобщиха кореспондентите на Bulgaria ON AIR. Съветниците се обединиха около становището, че мярката е превантивна, тъй като Бургас не е Пазарджик.

"За" гласуваха 34 общински съветници, 9 гласуваха с „въздържал се“, само представителят на ДПС Шарафед Мехмед беше против. По думите му в нито една ромска махала в Бургас не може да се види жена с бурка.

"Бургас изповядва традиционен ислям и ще си изповядва традиционен ислям. А колкото до бурката, тя все пак е една мюсюлманска дреха, един мюсюлмански атрибут, аз като един мюсюлманин не мога да гласувам против бурката", заяви общинският съветник от ДПС Шарафед Мехмед.

Вносител на промяната е областният председател на ВМРО Георги Дракалиев, но забраната за бурките беше подкрепена и от Националния фронт за спасение на България. Патриотите не намериха проблем в това, че Бургас е туристически град.

"В крайна сметка казвате чужденци и така нататък,, ами вие като отидете някъде на Запад, където е в света на екскурзия първата ви работа е да проверяваш хотел, транспорт и виждаш какви са им традициите", посочи съветникът от НФСБ Ангел Божидаров.

От БСП гласуваха въздържал се, според тях  въпросът трябва да бъде решен на национално ниво. 

"Утре тръгваме да търсим жена с бурка … и да я глобяваме публично цирк, излишен цирк … По-голяма реклама на крайния сунитски ислям има ли от това", добави общинският съветник БСП Евгени Мосинов.

"Хора, които носят бурки ще бъдат наказвани с глоби, това е записано в наредбата за обществения ред … Те няма да бъдат събличани на улицата , както си мислят някои общински съветници от БСПЧ", заяви Георги Дракалиев, областен председател на ВМРО.

Решението мина с мнозинството на ГЕРБ, но и в тяхната група имаше общински съветници, които гласуваха „въздържал се”.

"Какво сега на края на Бургас ще сложим табела "Забранено за бурки", като отидем в Созопол хората трябва да си сложат тези облекла...Звучи изключително парадоксално и несериозно, направо лековата като отношение", посочи Веселин Пренеров, общински съветник от ГЕРБ.

Освен бурки наредбата забранява също закриването на лицата от футболни фенове. Глобата, която ще бъде налагана от общинските инспектори е от 500 до 5000 лв.

 

fallback
Още от България
fallback