fallback

БАБХ спира дейността на предприятие, заради наличие на немлечни мазнини в сирене

Засега не се съобщава кое е предприятието

31.05.2016 | 17:15 Автор: Мария Аладжова

Българската Агенция за безопасност на храните (БАБХ) спира дейността на млекопреработвателно предприятие заради системни нарушения и измама на потребителите, съобщи директорът на Агенцията Дамян Илиев, цитиран от БНР.

В три от трите проби продуктите на въпросния производител са показали наличие на немлечни мазнини в сирене. Засега обаче не се съобщава кой е нарушителят.

"В момента юристите обсъждат това, защото има един казус, който не ми позволява да ви кажа имената на фирмите", коментира Илиев.

Агенцията ще се самосезира по изнесените от Асоциация "Активни потребители" данни за злоупотреби при производството на сирене.

Инспекторите продължават да изследват по пет проби на ден от различни точки в страната.

"Пробите се взимат изключително и само почти от търговска мрежа, а не от предприятия, за да избегнем фактора предприятието едва ли не да каже от коя партида да се вземе", обясни още главата на контролния орган.

Що се отнася до данни на активни потребители за нарушения при сиренето, в агенцията подхождат скептично и намекват за търсене на сензации:

"Изненадан съм, че ние не сме били уведомени, защото пробите, за да имат юридическа стойност, трябва да са взети в присъствие на официален ветеринарен лекар", обясни Илиев.

И все пак, агенцията ще провери твърдението на неправителствената организация, обещава д-р. Илиев и признава, че се използват всякакви трикове за печалба  като например по-кратък срок на зреене на сиренето:

"Тук вече говорим за измама. Той или го продава с повече вода, за повече пари, това е цялата работа".

За груби нарушения в  новия закон глобата е пет хиляди лева. Докато той влезе в сила, измамникът губи само хиляда.

fallback
Още от България
fallback