Медиците от "Пирогов" ще получат възнагражденията си

Вчера от лечебното заведение обявиха стачна готовност заради неизплатени заплати за април и несъгласие с условията на договора с РЗОК-София

31.05.2016 | 16:20 Редактор: Мария Аладжова
Медиците от

4 427 436 лева вече са получени на сметката на “Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение.

Вчера от болницата заявиха, че се намират в стачна готовност заради неизплатени заплати за месец април, както и заради условията, посочени в договора с РЗОК-София, които медиците определиха като обидни.

По-рано през деня здравният министър Петър Москов се срещна с директора на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” Стоян Миланов, за да обсъдят доклада, който проф. Миланов представи по искане на министър Москов още вчера. 

В разговора бяха обсъдени конкретните проблеми и несъответствия, които проф. Миланов е констатирал в предложените му от Софийска Районна каса документи за подпис. 

В договора има липсващи специалности и работещи в “Пирогов” специалисти, дублирани са клинични пътеки и има липсващи такива.

Ръководството на "Пирогов" посочва още, че броят на леглата е определен некоректно, а именно – в някои отделения, в които има по-малко легла, договорът е предвидил повече и обратното – в други отделения с по-повече легла има по-малко

Не е било обяснено защо не са коригирани тези грешки, след като още преди 40 дни, на 22 април документите на “Пирогов” са подадени в РЗОК-София. 

Ръководството на “Пирогов” благодари на министър Москов и на Надзора на НЗОК за съдействието. От днес общи екипи на РЗОК- София и “Пирогов” работят по отстраняването на неточностите по предложения вчера договор.