Родният мед поскъпва заради студеното време

Дефицитът ще увеличи вноса от Китай и Украйна

30.05.2016 | 16:00
Родният мед поскъпва заради студеното време

Студената пролет и температурните аномалии ще намалят силно производството на мед у нас, което обаче ще вдигне цената му. Според Даниела Челебиева, председател на Съюза на българските пчелари в Шуменско заради студеното време пчелите не могат да събират мед и за да не гладуват, трябва да бъдат захранвани. Това повишава разходите на пчеларите и съответно вдига цената продукта.

„Заради лошото време производството на мед може да падне поне с една трета. Вече е ясно, че няма да има акациев мед”, прогнозира тя. От бранша пресмятат, че производството на мед у нас годишно е около 10 000 тона, много трудно обаче може да се установи колко е вносът, основно от Китай и Украйна. От началото на пролетта пчелари се оплакаха и от зачестили случаи на отравяния на пчели от пръскането на нивите с неразрешени препарати.

[related_articles] 

Бурканче от 250 грама мед добит от екологично чисти райони, известен още като биомед, в най-евтините търговски вериги на Германия се продава по 2 евро или 8 евро/кг. По нашите магазини обаче цената му е от 29 до 31 лв. за кило. Федералната република е и най-големият износител за трети страни, обясняват родни пчелари.

Германците купуват от нас мед в големи тенекии или бидони. След това го преопаковат в малки разфасовки, удобни за продажба на дребно и немалка част от него го продават извън ЕС.