Съседски войни - комшии се осъдиха заради 20 лева за чистачка

Семейство от Пловдив трябва да плати 400 лева разноски по делото

30.05.2016 | 08:30 Редактор:
Съседски войни - комшии се осъдиха заради 20 лева за чистачка
Съседски войни - комшии се осъдиха заради 20 лева за чистачка

Етажна съсобственост осъди съседи заради неплатени общо 20 лева за чистачка за 2 месеца. Решението е на районния съд в Пловдив и още не е влязло в сила, а виновните комшии ще трябва да платят общо 400 лева разноски по делото.

Гражданското дело било заведено от домоуправителя, който действал от името на етажната съсобственост. Оттам искали от съда да признае за установено, че всеки един от съпрузите дължи по 10 лева за месеците януари и февруари 2015г. плюс законната лихва.

Сумата от по 5 лева на месец за член на домакинство била определена с решение от януари 2015г. на общото събрание на живеещите в блока и се изразходвала за поддържане на общите части на сградата, пише "Монитор".

Миналия януари и февруари обаче съпрузите отказали да платят 20-те лева, които дължали на съседите си и срещу тях били изкарани първоначално заповеди за изпълнение. Тъй като обаче длъжниците възразили, от етажната съсобственост се принудили да предявят исковете по реда на чл. 422 от ГПК.

Според съдебния състав в правомощията на общото събрание е да определя размера на паричните вноски за различни разходи по общите части на сградата, а собствениците на апартаменти са длъжни да изпълняват тези решения.

Така районният съд е категоричен, че всеки един от съпрузите дължи своите 10 лева за двата месеца на съседите си, като освен тези пари ще трябва да плати и всички разноски в исковото и заповедното производства. Решението може да бъде обжалвано пред пловдивския окръжен съд