Къде за първи път Паисий е изобразен като светец?

Той е канонизиран през 1962 година

24.05.2016 | 14:36 Редактор:
Къде за първи път Паисий е изобразен като светец?
Къде за първи път Паисий е изобразен като светец?

През юни 1962 година, по повод 200 годишнината от написването на "История славянобългарска", с решение на Светия синод, Паисий е канонизиран за светец. Къде за първи път той е изобразен като такъв?

Тогавашният свещено иконом Васил Коев изпраща писмо до Светия Синод, с молба авторът на "История славянобългарска" да бъде изобразен като част от вътрешното архитектурно пространство в храм "Св. Иван Рилски" в града. И получава разрешението на синодалните архиереи, разказват кореспондентите на Bulgaria ON AIR от Търговище.

"През 1962 година Варненският митрополит Йосиф изпраща художника професор Никола Кожухаров в централния търговищки храм "Св. Иван Рилски", за да го изпише", пояснява пред тях архиерейски наместник свещено иконом Славчо Проданов.

Тук Паисий е изобразен на фона Търново, в неговата реална възраст - 43 годишен, а не като познатият старец  белобрад. Изографисването е с темперни бои.

"Самата композиция, по-точно стенописа, е леко приглушена. Тя съответства на времето, в което е живял и работил Паисий", добави художникът Стоян Момчилов.

Жителите на града се гордеят с това, че Паисий за първи път е изобразен като светец  в местен храм.

инаги, когато излизам, спирам погледа си на иконата на Св. Паисий Хилендарски. Това ме кара да си задам въпроса дали знаем достатъчно за неговото грандиозно дело. Дали знаем, че той като монах, таксидиот, пътуващ монах, е разпространявал Божието слово по нашите земи и крепил духа на българите, по този начин той е разпространявал и своята "История славянобългарска", коментира жителката на Търговище Севдалина Димова.

"Какво е Паисий за мен? Той е онова манастирско клепало, което звъни тревожно и силно, и събужда народа по време на робството", добави Ася Трендафилова.

Храмът е известен и с уникалния в православния свят иконостас и абсида. Тук, през 1972 г. са погребани тленните останки на Северноамериканския и Австралийски митрополит Андрей.