fallback

Година след конфликта в Гърмен: Жителите на града излизат на протест утре

Органите на реда са уведомени за протеста

22.05.2016 | 15:38 Автор: Ирина Георгиева

Жителите на Община Гърмен излизат на протест утре - точно, когато се навършва 1 година от възникналия конфликт между българи и роми в населеното място. Това съобщи общинския кмет Минка Капитанова пред "Фокус" и добави, че в деловодството на общината е постъпило искане за провеждането на протест от страна на жителите на Гърмен. 

Органите на реда са уведомени за протеста. 

Иван Кременлиев, лидер на Сдружение "Бъдеще за Община Гърмен" потвърди, че утре в 18.00 часа на площада пред общината, гърменци ще излязат на протест, чрез който за пореден път ще се обявят за събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци". 

Припомняме, че след масово сбиване между гърменци и роми на 23 май 2015 гoдина започнаха масовите протести в Гърмен срещу ромските набези и незаконното строителство в гетото. 

ДНСК възобнови процедурата още от предишното управление на Община Гърмен с повторното издаване на 124 заповеди за събаряне на незаконни къщи и колиби. След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет бяха премахнати само 9 от 124-те незаконни постройки и събарянето на останалите бе спряно, тъй като се оказа, че Общината не може да подсигури макар и временно подслон на ромите, останали без домове. 

fallback
Още от България
fallback