След земетресението: Няма данни за пострадали или материални щети

Трусове с магнитуд около 4 по Рихтер, като регистрирания преди минути, не могат да доведат до повреди или изменения в инфраструктурата

22.05.2016 | 13:09 Редактор: Ирина Георгиева
След земетресението: Няма данни за пострадали или материални щети

Няма данни за пострадали и нанесени материални щети при земетресението, станало на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Данни на сеизмологичния център към НИГГГ на БАН показват, че в 11.58 часа е регистрирано земетресение с епицентър на окoло 120 км в южна посока от София, на територията на страната. 

Трусът беше усетен в София, Благоевград и Сандански. По първоначални данни земетресението е с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер. 

Данни на Европейския сеизмологичен център показват, че земетресението е било с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на труса с дълбочина 10 км е бил на 5 км от Сандански. Кметът на Общината Кирил Котев е заявил пред "Фокус", че земетресението е било усетено доста силно от голяма част от хората. По думите му, към момента обстановката в района е спокойна и няма постъпила информация за пострадали хора или нанесени материални щети по сградния фонд на територията на Община Сандански. 

"На този етап прозвънявам на кметовете по селата намиращи се в Община Сандански, като никой от тях не ми е съобщил за разрушения и пострадали хора, няма дори паднали комини", каза още градоначалникът.

По високите етажи в Благоевград са падали предмети и се е чул тътен, но няма данни за пострадали и щети, пише БНР.

Земетресението е усетено и в Кюстендил, на 90 км от епицентъра, също и в София - слабо и за кратко, като хоризонтален трус. В Пловдив също е усетено леко.

"Земетресения с магнитуд около 4 по Рихтер, като регистрираното преди минути, не могат да доведат до повреди или изменения в инфраструктурата", заяви проф. Емил Ботев ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН пред "Фокус".

"Това земетресение, с магнитуд около 4 по Рихтер от този тип е леко. Регистрраное на 20 км южно от Благоевград, последван е веднага от серия от миркоземетресения”, обясни проф. Ботев. „За слаби земетресения се водят всички, които са от 4 до 5 по Рихтер. За този район, известен с най-висока сеизмична активност, земетресение със сила до към 5 не могат да доведат до сериозни последици", заяви той. 

Земетресението в Сандански става точно 4 години след силния трус, ударил Перник.

По думите му, няма основания за сериозни опасения за продължаване на сеизмичната активност. 

*информацията е актуална към 13:00