СЕМ зове управата на БНР за оставки

Причината - непредставен отчет за периода от 1 юни 2013 до 29 май 2016 г.

20.05.2016 | 17:28 Редактор: Луиза Божинова
СЕМ зове управата на БНР за оставки

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова Управителния съвет на Българското национално радио (БНР) да подаде оставки поради непредставен отчет за периода от 1 юни 2013 до 29 май 2016 г, съобщи "Фокус".

Според чл. 16 от договора за възлагане на управление на БНР, сключен между СЕМ и генералния директор, последният се задължава веднъж на 6 месеца да представя отчет за програмната, технологичната и финансовата дейност на обществената медия, като го оповестява публично.

Цялостният отчет на БНР за гореспоменатия период, по искане на досегашния генерален директор, трябваше да бъде представен на 20 май от 16.00 часа, съобщиха от пресцентъра на СЕМ.

Днес, в ранните следобедни часове, в СЕМ обаче пристигна писмо, съпроводено с болничен лист за деня. Този факт лишава регулатора и обществото от възможността да се запознаят с отчета за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет.

Отсъствието на представител на ръководството на общественото радио е безпрецедентен акт в историята на регулатора.

Поради ограничените правомощия на СЕМ за санкции, съветниците призоваха членовете на Управителния съвет на БНР да подадат оставки, като с това да се даде възможност на новоизбрания генерален директор да встъпи в правомощията си, заедно с избрания от него и утвърден от СЕМ екип. Членовете на регулатора остават убедени в професионализма им и ще очакват Управителният съвет да постъпи отговорно към Българското национално радио, което е ръководил до сега.