Все пак е възможно: 17-годишна осъди България

Момичето било принудително настанено в интернат

20.05.2016 | 15:59
Все пак е възможно: 17-годишна осъди България

17-годишно момиче осъди България в Европейския съд по правата на човека, защото е било настанено в интернат, въпреки несъгласието му. 
Социалните служители от Плевен през 2012г. настанили тогава 13-годишната Дарина в кризистен център.  Момичето е станало жерта на трафик с цел сексуална ексцплоатация и се наложило да се вземат мерки, тъй като семейството на момичето е било проблемно.
 

Институцията предложила варианта Дарина да бъде приета в център. Законът гласи, че пребиваването в такива домове е с максимален срок 6 месеца. След изтичането на срока социалните решили да преместят Дарина във възпитателно училище-интернат (ВУИ), но съдът отказал. 

Младото момиче опитвало няколко пъти да избяга от кризистния център и дори опитала да се самоубие. Малко след това Дарина е преместена във ВУИ в село Подем. През 2014 година с помощта на Българския хелзински комитет тийнейджърката завежда дело срещу страната ни, заради лишаването й от свобода. След 2-годишна борба, съдът в Страсбург отсъжда в полза на момичето. 

В решението на съда се посочва, че опасността от сексуално посегателство над Дарина е продължила да съществува и докато е била в интерната. Набляга на допусната грешка, че е прекъснало обучението. В решението на съда се цитира статистика, която показва, че за периода 2011 г. - 2013г. едва 3 момичета от интерната в Подем са успели да завършат средно образование