2300 миньори останаха без ваучери за храна в Бобов долбез ваучери за храна в Бобов дол

С два месеца закъснява изплащането на ваучерите за храна

20.05.2016 | 14:10
2300 миньори останаха без ваучери за храна в Бобов долбез ваучери за храна в Бобов дол

Работниците от дружеството "Открит въгледобив -Бобов дол"  останаха близо 2 месеца без ваучери за храна. Това съобщават от миньорския синдикат. Председателят на Конфедерация на независимите синдикати в България в мините инж. Валентин Стефанов обясни, че заради финансови затруднения се забавя изплащането на ваучерите. Да припомним, че до скоро дружеството беше в период на несъстоятелност от май 2012г. 

[related_articles]

След подаден сигнал, Инспекцията по труда в Кюстендил направила проверка. Направени са предписания, най-вероятно на ръководството ще бъде съставен акт за санкциониране за неспазване на Наредбата за безплатна храна за работещите във въгледобива, казаха експерти.

По закон работещите в първа категория на труд в мини Бобов дол получават за храна по 5 лева на ден, втора категория - по 4 лева, 3 лева дневно взимат тези в трета категория. Неспазването на правилата обаче се превръща в навик. Слухове гласят, че има предложения за отпадането на ваучерите за храна. Това не са единствените забавени плащания в мините - полагащите се от една до 6 заплати при пенсиониране, също търпят забавяне с години. Потърпевшите са над 100 пенсионирани въгледобивници, а натрупалата се неиздължена сума е около 1 милион лева, казват синдикалистите.