fallback

БСП е против концесията на Летище "София"

Това е поредният опит за грабеж от страна на правителството, заяви Жельо Бойчев

19.05.2016 | 22:05 Автор: Луиза Божинова

БСП е против отдаването на Летище "София" на концесия, заяви пред "Фокус" Жельо Бойчев от "БСП лява България". По думите му това е поредният опит за грабеж от страна на правителството.

Депутатът е категоричен, че летището е на печалба.

"През последните години в летището се инвестираха огромни средства. Беше изграден Терминал 2, както и кулата за ръководство на въздушното движение. По проект за транспорт в София има и изградена метро станция до летището. Това е причината да считам, че необходимост от голяма инвестиция не е налице“, каза Жельо Бойчев, който е член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Той допълни, е от финансовите отчети на летището също се вижда, че то печели. За 2014г. печалбата на Летище "София" е 5,3 млн. лв., а за 2015г. – 5,6 млн. лв.. По думите му ефективността от тази печалба не е достатъчно голяма, защото тя се постига при 118 млн. лв. годишен оборот на летището.

Отговорността за това обаче е на министъра на транспорта, коментира Бойчев.

Народният представител от "БСП лява България" посочи още, че в документите и обосновката на решението на Министерския съвет, няма сериозни аргументи и причина за концесиониране на този обект.

Преди дни правителството взе решение Летище "София" да бъде дадено на концесия за срок от 35 години. Очакваният нетен ефект за държавата е около 1,2 млрд. лева. Срокът за кандидатстване ще е до края на септември тази година. Транспортният министър Ивайло Московския заяви, че желанието на управляващите е парите от концесията да отидат за стабилизиране на БДЖ, но се чака нотификация от ЕК, че това няма да е нерегламентирана държавна помощ. По тази причина процесите, свързани с концесията и с нотификацията, ще се движат паралелно.

fallback
Още от България
fallback