Равнопоставеността между половете е условие за създаване на устойчиви и мирни общества

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на Глобалния форум на жените лидери

18.05.2016 | 21:35 Редактор:
Равнопоставеността между половете е условие за създаване на устойчиви и мирни общества
Равнопоставеността между половете е условие за създаване на устойчиви и мирни общества

Равнопоставеността между половете е не само основно човешко право, но и съществено условие за създаването на устойчиви и мирни общества по света. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на Глобалния форум на жените лидери в Националната художествена галерия, предаде "Фокус".

Многобройните предизвикателства, пред които е изправен светът днес, правят международната среда все по-несигурна за най-беззащитните – жените и децата, добави той. "Въпреки усилията на международната общност, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на човека. Това налага да преосмислим качеството на политиките, да се обединим и да дадем комплексен отговор на съвременните – и стари, и нови предизвикателства."

По време на Срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените през 2015 г. в Ню Йорк бяха потвърдени ангажиментите за ускоряване на премахването на неравенството между половете. 

"Щастлив съм, че България активно съдейства за разработване на новия Дневен ред за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. Ние бяхме член на работната група, която изкова тези цели, които искаме заедно да постигнем. Измежду тях равенството между половете и овластяването на жените имат приоритетна роля. Заложени са не само като самостоятелна цел, но и като основен фактор за постигане на останалите цели", добави той.