Бившият шеф на митница "Свиленград" отива на съд заради корупция

Той е искал подкупи от транспортни фирми, за да могат камионите им да минават без щателна проверка

18.05.2016 | 16:37 Редактор: Ирина Георгиева
Бившият шеф на митница

Бившият шеф на Митница "Свиленград" Тодор Караиванов отива на съд по обвинение, че е искал подкупи от транспортни фирми, пише БНР.  Делото ще бъде гледано от Хасковския окръжен съд, въпреки че по случая работеше специализирано звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура

Караиванов, който беше задържан показно в края на януари, прекара известно време в ареста, а след това излезе на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Той системно е получавал пари в различни валути. В обвинителния акт е записано -  9 пъти поискал и приел подкупи за около 10 000 лева от представители на транспортни и спедиторски фирми, за да могат техните камиони да минават митницата без щателна проверка, на каквото неправомерно били подлагани.

Събрани са доказателства за конкретни фирми, заложени като сигнал в Програмата за граничен митнически контрол на пътните превозни средства, което означавало детайлна митническа проверка винаги, когато камион на тази фирма преминава през митническият пункт.Освен, че проверката продължавала с часове, носела на превозвачите разходи за разтоварване и натоварване на стоките.

На среща с Караиванов било договорено проверките да бъдат силно смекчени срещу сума между 50 евро до 200 лева на камион. По време на разследването са разпитани 55 свидетели, седем вещи лица са изготвили експертизите, използвани са СРС-та, съобщават от специализираната прокуратурата  "Антикорупция". 

Предстои Окръжният съд в Хасково да насрочи делото за разглеждане по същество.