По 2000 лева обезщетение на пострадалите от свлачища в Смолянско

През март миналата година след снежното бедствие в селото се активизира свлачище

17.05.2016 | 21:35 Редактор:
Bulgaria ON AIR, Архив
Bulgaria ON AIR, Архив

По 2000 лева обезщетение ще получат пострадалите от свлачищата семейства от село Оряховец, община Баните, пише БНР. Природното бедствие беше активизирано следно снеговете през март миналата година.

Огромното свлачище с площ над 8 декара, напука двуетажни къщи на три семейства и надвисна на 15 метра над къщите на други 20 души от селото, припомни кметът на община Баните Милен Белчев. 

"Днес се получи съобщението, че имаме финансиране по този проект и хората, които очакваха тези средства, които бяха отразени по протоколите на комисията, която огледа жилищните сгради, от днес ще бъдат разплатени. Те са по около 2 хиляди лева за щeти - вътре напукани зидарии, стени. Вече могат сами да си направят корекции по къщите", уточни той.

Преди броени дни с постановление на МС бяха отпуснати над 2 млн. лева за възстановяване на щети от бедствия в 10 участъка в общините Баните, Борино, Девин, Златоград, Неделно, Рудозем, Смолян и Чепеларе. От тях над 294 000 лева са за община Баните за извършеното аварийно възстановяване на свлачището в село Оряховец.

"Относно свлачищата, онова, което беше по проект, всичко беше изпълнено. Оттам насетне нямаме някакви нарушения по отношение на свлачищния процес, спрян е на този етап", уточни Белчев.